Februari,

Segmen: Review Blog dan Free Gift By Yanie

February 24, 2016 MS SEHA 18 Comments


Bismillah.


Assalammualaikum.




Sila klik banner untuk join ya.


Jemput join semua. Selamat bersegmen :)




18 Komen:

Emotion,

Be Happy.

February 23, 2016 MS SEHA 8 Comments


Bismilllah.

Assalammualaikum. Hai.


Ok nak mulakan cerita, kemarin jalan nak uruskan pendaftaran sekolah. Dari hari tu lagi tak settle sebab asyik tangguh ja. Jadi kemarin dengan harapan semuanya selesai tapi tak juga sebab ada masalah lain pula, macam-macam dugaan pula bila nak berjaya ni..hihi..tapi tak apa, sabar. Tak settle kemarin, boleh urus hari lain. Demi menyembuhkan kesedihan hati, singgah makan kejap kat bakeri. Duduk sorang sambil berangan-angan kejap kalau dapat buka bakeri macam ni, jadi bos, alangkah indahnya hidup! haha..oh ya, sebelum pergi sana ada ternampak sorang makcik ni kat tepi jalan tengah kerja, kutip-kutip sampah dalam cuaca yang panas pula tu. Tiba-tiba macam-macam perasaan pula yang datang time tu. Kesian pun ada, sedih pun ada tapi yang paling penting sebenarnya semangat makcik tu nak kerja walaupun kena berpanas berhujan sekalipun. Tak kisahlah kerja apa sekalipun yang penting halal kan. 

Itu lah kadang-kadang mungkin ada sebab Allah tunjukkan semua tu dengan kita. Kadang-kadang orang macam tu hidup dia lagi bahagia sebenarnya, mana kita tahu kan. Mungkin kita nampak susah tapi sebenarnya apa yang mereka ada dah cukup pun. 



Sebab tu dalam hidup ni kena lebih banyak bersyukur dari mengeluh dan merungut. Bersyukur dan bahagia dengan apa yang kita ada walaupun mungkin nampak benda tu kecil. Memang lah senang nak cakap sebab tak rasa apa yang orang lain rasa kan. Sebab saya pernah rasa lah saya senang nak cakap..hihi..Bila ingat balik, Ya Allah rasa nak nangis sebab dulu saya mengaku saya banyak sangat mengeluh. Susah sikit mengeluh. Penat sikit pun mengeluh. Dulu masa mula-mula kerja, mengajar budak-budak sekolah pun mengeluh juga sebab saya tak minat. Mungkin sebab tu hidup susah nak bahagia dan tenang. 

Tapi bila dah lama, perasaan tu dah bertukar. Rasa happy pula mengajar budak-budak ni. Lagi-lagi bila tengok dorang sungguh-sungguh nak belajar. That moment bila dorang ucap terima kasih, semua rasa berat hati tu hilang. Sebab tu sekarang ni dah tak mengeluh dah dengan kerja. Walaupun kerja part time, kena buat sungguh-sungguh juga sebab ada orang lain yang kerja lagi susah semata-mata untuk cari sesuap nasi untuk keluarga. 

So, cerita tu berdasarkan pengalaman sendiri, tak melibatkan mana-mana pihak..hihi..tak kisah lah kerja apa sekalipun. Kat dalam ofis, kat luar ofis, kat darat, laut, udara ka semoga kita dapat bekerja dengan ikhlas dan niat bekerja kerana Allah. Insha Allah, dengan redha Allah, kita akan lebih seronok untuk bekerja. Tapi kadang-kadang mesti akan rasa stress kerja juga kan.  Tak da manusia yang tak akan rasa tekanan dalam dunia ni. Tapi kalau stress boleh lepak, chill kejap kat kedai kopi sambil minum kopi..ehh...tu gurau ya...hihi :D



Selamat berkerja 

8 Komen:

bloglist,

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

February 22, 2016 MS SEHA 10 Comments




Tak lama nak masuk bulan March, makanya senarai bloglist untuk January & February akan bertukar bila masuk bulan March. So nak cari bloglist baru untuk March dan April. Jemput sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016.


Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

TAMAT : 28 FEBRUARY 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^


10 Komen:

coffee,

Addicted To Coffee.

February 19, 2016 MS SEHA 22 Comments


Bismillah.


Assalammualaikum. Hi.





Seriously rasa penat sangat hari ni. Dari pagi sibuk, bukan sibuk apa pun sebenarnya. Kat rumah juga tapi macam-macam kerja dibuat. Petang pula mengajar sampai pukul 5. Lepas tu sambung lagi buat macam-macam. Penat tapi nak buat juga sebab tak boleh tengok benda bersepah-sepah ni. Tak tenang hati..hihi..Kalau korang jenis macam ni mesti korang faham dan rasa benda yang sama. Kalau boleh nak semua kemas dulu baru boleh rehat dengan tenang..kan..kan..:D


Actually bukan nak cerita pasal tu pun sebenarnya, nanti cerita lebih-lebih macam angkat bakul pula, puji diri sendiri rajin..hihi..ok, setiap orang pasti ada benda yang dia ketagih kan. Betul ka? Kalau tak betul maaf la. Macam tak sedap pula cakap ketagih kan..hihi..ok tukar la..addicted. Kalau saya, saya addicted dengan kopi. Kenapa kopi?..kenapa bukan coklat, kek dan sebagainya. Sebab saya rasa kopi ni ada kuasa yang luar biasa sebab bila sedih, stress, penat, marah, kecewa, lepas minum kopi terus rasa ok..haha. Dia macam ubat penenang. .tapi yang tak bestnya bila dah minum susah pula nak tidur malam. haha..


Memang tak elok juga sebenarnya untuk kesihatan lagi-lagi kalau kopi tu manis. Dulu ada juga orang pernah pesan jangan minum kopi selalu. Minum air biasa ja. But what can I do, kalau dah addicted kan..hihi.. Tapi cuba juga la kurangkan, sekarang seminggu sekali ja minum. Tu pun terpaksa tahan diri .T_T 


So sekarang ni dah cuba untuk amalkan pemakanan sihat. Kalau ingat dulu time study, Masya Allah, tiap-tiap hari minum kopi 3 in 1 tu . Jadi sekarang dah stop, minum kopi biasa ja. Buat sendiri tak campur gula. Lagi sedap rupanya..hihi..



Setakat tu saja la nak share. Akhir kata, kurangkan gula dalam minuman. Lebihkan gula dalam senyuman..hihi..




Selamat malam. Moga mimpi indah 

22 Komen:

Februari,

Move On.

February 18, 2016 MS SEHA 4 Comments


Bismillah.


 Assalammualaikum.






Bila masa lalu itu hanya mendatangkan duka dan tidak membawa apa-apa kebaikan kepada diri kita mungkin sudah sampai masa kita kena belajar untuk pergi dari situ walaupun ada kenangan yang mungkin payah untuk kita lupakan. 

Kadang pergi meninggalkan sesuatu atau tempat itu juga adalah cara untuk kita memulakan kehidupan baru. Dengan sekeliling yang baru, orang-orang yang baru. Untuk kita melangkah ke satu fasa baru dalam kehidupan. 

Masa lalu bukan untuk didiami untuk selamanya tetapi untuk kita belajar yang ada perkara yang bukan ditakdirkan untuk kita dan kita perlu terima semua itu.

Kadang-kadang ada takdir Allah yang mungkin susah kita nak faham. Kita harap lain, tapi yang jadi lain. Tapi percayalah apa yang Allah takdirkan itu pasti lebih baik untuk kita.


Teruskan melangkah. Jadikan yang lepas itu sebagai pengajaran. Insha ALLAH pasti ada peluang dan ruang untuk kita perbaiki diri kita walau dimana juga kita berada. Move on :)



Dear future,

may you bring something better 



4 Komen:

Februari,

First Giveaway by Nadia Syamimi

February 17, 2016 MS SEHA 10 Comments



Assalammualaikum. Hi.


Jom ramai-ramai join dan support first giveaway ni.


Sila klik banner untuk join ya.


 Tamat pada 27 February 2016.


Good luck semua.


10 Komen:

Emotion,

Kerja atau Sambung Study?

February 12, 2016 MS SEHA 14 Comments



Bismillah.


Satu perkara yang sejak akhir-akhir ni makin mengganggu fikiran sama ada nak kerja atau sambung belajar. Habis degree hari tu, saya hanya duduk kat rumah ja. Sepanjang tempoh tu saya ada juga lah buat part time mengajar kelas tuisyen dan sampai sekarang masih lagi. Tapi dah makin lama rasa macam masih ada yang tak lengkap dalam hidup ni. Tak tahu lah macam mana nak cakap ya. Perasaan bila kau rasa macam terhimpit dengan keadaan sekeliling. Dengan orang-orang di sekeliling...yang buat semangat kau berkobar-kobar nak capai sesuatu dalam hidup. Haa..perasaan macam tu..hihi..

Tapi sebenarnya hati masih berbelah bagi lagi ni nak sambung belajar atau kerja. Ada juga try apply kerja hari tu. Tapi abah balik-balik dah tanya bila nak sambung study. Saya cakap nak kerja dulu tapi abah cakap nanti dah kerja, dah pegang duit sendiri tak nak dah sambung study balik...ermm..bila fikir-fikir betul juga cakap abah..tapi saya tak nak lah asyik menyusahkan mereka. Lagi-lagi saya ni anak sulung. Kalau saya kerja boleh juga bantu-bantu family kan. Tak lah duk rumah asyik menghabiskan beras mak ja..sebab tu sekarang dah belajar tak makan nasi...haha..

Mungkin saya perlu renung semula, fikir dalam-dalam apa yang saya nak capai dalam hidup ni. Sambung belajar pun ok. Kerja pun ok juga. Keliru betul lah..hihi...Tapi apa-apa pun kita hanya mampu berusaha dan merancang, rancang macam mana pun kalau Allah dah tetapkan itu..maka itulah..

Siapa-siapa yang tengah keliru juga sekarang ni tak tahu nak buat apa, mohon lah doa pada Allah moga-moga Dia tunjukkan jalan. Tanya hati masing-masing nak apa sebenarnya..eh..pandai pula nasihat orang..diri sendiri pun tak tentu lagi..hihi..

Oklah, setakat tu ja nak cerita. Penat dah meluahkan perasaan sendiri hari ni..nak luah dengan adik dia jalan pula..hihi..untuk kawan-kawan yang dah kerja dan yang baru start kerja, tahniah..selamat berkerja. Kerja rajin-rajin ya. ^_^










Assalammualaikum. Salam Jumaat. 

14 Komen:

Februari,

Wordless Wednesday: Malas

February 10, 2016 MS SEHA 2 Comments










Kadang-kadang pandai datang juga perasaan ni.


Perasaan bila kau tiba-tiba malas nak menulis.

Tulis..
padam..
tulis..
padam..
dah akhirnya kehilangan idea.


Haha..


Moga diri ni istiqamah untuk menulis sesuatu yang dapat memberi manfaat.



Assalam.

Selamat malam  :)




2 Komen:

2016,

#First Giveaway by Shazhoniee

February 10, 2016 MS SEHA 4 Comments



                                                           بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 


Assalammualaikum. Hi.


Giveaway pertama yang saya join untuk tahun ni. Harap-harap ada rezeki. :)


Jom kita support dan memeriahkan lagi giveaway ni. Jemput join ya semua. 




Sila klik banner untuk join ya.


TAG : 1 & 2


Good luck!

^_^

4 Komen:

healing,

Sendiri.

February 07, 2016 MS SEHA 6 Comments


                                                               

Assalammualaikum.




Kadang Allah biarkan kita sendiri.
Kerana DIA tahu itulah yang terbaik untuk kita.


Mungkin ketika sendiri itulah kita akan sedar bahawa bahagia boleh dirasa
walau tanpa siapa di sisi.


Senyumlah walau sendiri.
Berbahagialah walau cuma ada diri kau sendiri.
Teruslah melangkah.
dan jalani hari-hari mu dengan penuh bahagia.


Insha Allah kau akan baik-baik sahaja.


Suatu masa kau akan mengerti bahawa rancangan Allah itu sangat indah.



:)




6 Komen:

Random,

Menang Top Blogwalking Blogger

February 05, 2016 MS SEHA 12 Comments



Assalammualaikum.



Memandangkan tengah kekurangan idea nak tulis pasal apa sekarang ni, jadi malam ni saya cuma nak kongsi sedikit. Bulan Januari hari tu ada ikut satu segmen ni : Segmen Blogwalking by Nurnbla (January) dan Alhamdulillah terpilih menjadi salah seorang daripada pemenang. Tak sangka pula blog akan direview dan tak sangka pula ayat-ayat kat sini menyentuh kalbu..hihi..Tapi syukur lah kalau perkongsian di sini dapat memberi manfaat.


Apa-apa pun terima kasih kepada adik Nurnbla atas pendapat yang diberikan mengenai blog ni dan memilih blog akak yang tak seberapa ni sebagai pemenang..hihi.. 



Blog nih aku suka ayat ayatnya. Sangat sangat dan tersangat menyentuh hati ke kalbu ke jantung ke lutut.. Memang sentuh der.. Salah satu blog yang lebih kearah muhasabah diri lah juga. Baik follow. sebab diri aku nih pun perlukan banyak muhasabah diri dari terus terjebak benda tak elok. Hoho.. sekarang pun tak elok, curi ayam goreng dalam pinggan adik.. Astagfirrullah..

12 Komen:

bloglist,

#1 SEGMEN FROM ME

February 04, 2016 MS SEHA 10 Comments


Bismillah. 

Assalammualaikum.




Macam biasa kalau nak join KLIK BANNER ya. 


Jom support segmen pertama yang dianjurkan oleh Sarah.  :)


Segmen berlangsung dari 30/01/2016-15/02/2016.

10 Komen:

Februari,

Wordless Wednesday: Sabah dan Replika.

February 03, 2016 MS SEHA 12 Comments



Bismillah.

Assalammualaikum.




Ok, teka ni kat mana?..hihi..kalau yang dah pernah datang Sabah mesti pernah nampak ikan ni sebab ni betul-betul terletak kat bandar Kota Kinabalu.



Yang ni pula kat Tuaran. My hometown. Selalu rasa creepy nampak kuda-kuda tu bila balik malam. Tak tahu kenapa. Hahaa.. 



Haa..dengar cerita ni yang terbaru sebab sebelum ni tak da. Replika kubis, comel ja tengok kat tengah-tengah tu..hihi. Ni kat Kundasang. Datang sini nanti wajib ambil gambar kat sini sambil nyanyi lagu Sayang Kinabalu..hihi (Tinggi-tinggi Gunung Kinabalu. Tinggi lagi sayang sama kamu~~)


Dua kali datang Sandakan tak pernah nampak pun buaya besar ni. Mungkin dia menyorok kot time tu..:p



Ni kat Dataran Bengkoka, Pitas. Hari tu nak datang sini dah tapi tak jadi..melepas lagi makan udang besar T_T



Ni kat Simpang Mengayau, Kudat. The Tip of Borneo. Seriously view kat sini memang cantik. 2 kali pergi tak cukup. Nak pergi lagi nanti.



Actually banyak lagi tempat kat Sabah ni yang terkenal dengan replika masing-masing. Setiap daerah mesti ada replika yang menjadi simbolik untuk daerah mereka. Bukan kat Sabah ja, kat negeri-negeri lain pun mesti ada juga kan. Just nak share apa yang menarik kat Sabah ni jadi nanti siapa-siapa yang berkesempatan untuk datang Sabah bolehlah melawat tempat-tempat tu. ^^,



Credit gambar : Sabah Info

12 Komen:

bloglist,

SEGMEN BLOGWALKING & BLOGLIST BY AINA AKMAL

February 02, 2016 MS SEHA 8 Comments



Bismillah.


Assalammualaikum.



Klik banner untuk join.

Cepat-cepat lah join, dah nak tamat ni..hihi.



Nak tag siapa ya??

Ok, saya tag: ACU ASHA 


Kena jawab soalan kan..hihi..

Apakah memori anda yang paling bahagia pada tahun lepas?

Memori yang paling bahagia pada tahun lepas banyak sebenarnya tapi yang paling bahagia ialah saya konvo hujung tahun lepas. Walaupun masa hari kejadian tu agak kelam kabut dengan kasut tiba-tiba longgar, terpaksa control ayu masa jalan naik pentas..Allah ja yang tahu perasaan macam tu, rasa lucu, nak nangis pun ada tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar..dapat banyak hadiah..tu yang paling best..hihi..


Selamat bersegmen ;)


8 Komen:

2016,

Page 1 of 365.

February 01, 2016 MS SEHA 8 Comments


Bismillah. 

Assalammualaikum.





It's February...yeay!!

Ok, I just decided my 2016 starts again on February 1st..:p

Boleh ke macam tu. Nak mula balik bulan baru ni..hihi..

Setelah melalui satu bulan yang agak memenatkan emosi. Kadang-kadang rasa macam nak kurung diri dalam bilik, tutup telefon, duduk diam-diam dalam bilik, tidur, tak nak ambil tau atau fikir apa-apa da. Kadang-kadang rasa macam depress pun ada. 

Allah... :'(


Penat.


Penat bila fikir balik kenapa kena seksa diri macam tu. Sedih menangis macam orang putus harapan tapi jika itu ja cara untuk lupakan semua masalah.


Tapi bila dapat berbicara dengan Allah melalui doa. 

Bila hanya ada kau dan DIA. 

Masa tu la kau akan rasa semua beban-beban tu hilang. Hati kau akan jadi lebih tenang.

Insha Allah :)





Jadi untuk azam bulan baru ni tak harap banyak cuma harap diri ni akan lebih tabah dan kuat. Dimurahkan rezeki, dapat kerja cepat. Mak, abah, adik-adik, keluarga, kawan-kawan semua sihat. 


Tu je nak cerita malam ni. Maaflah kalau terlebih emosi..hihi..


Sebelum tu untuk wanita-wanita semua lagu ni saya tujukan khas untuk anda..hihi..



Selamat malam. :)



8 Komen:

2016,

Siapa Suka Kucing?

February 01, 2016 MS SEHA 8 Comments


Bismillah.

Assalammualaikum. Hai!



Siapa sini suka kucing? Ok, kita geng!..hihi..yang tak suka kucing mesti tak faham kenapa kita suka kucing kan..tak apa, kita tak paksa pun dorang faham..hihi..

Dari pemerhatian saya sejak beberapa tahun hidup dikelilingi oleh kucing ni, kucing adalah haiwan yang paling faham perasaan kita..haha..saya tak tahu la kalau korang pernah rasa macam ni. Tapi kadang-kadang tu bila saya sedih atau tengah tak ok, kucing saya akan datang tempat saya, duduk depan dan padang saya sambil kelip-kelip mata seolah-olah nak cakap dengan saya supaya jangan bersedih..entah betul ka atau saya ja yang fikir begitu..haha.. 

Saya memang dari dulu suka kucing dan Alhamdulillah family pun suka juga jadi tak da masalah nak pelihara kucing kat ruma. Kat rumah ada 5 ekor kucing tapi yang paling disayang ada seekor ni, nama dia Mimi, yang lain bukan saya tak sayang, sayang juga cuma dalam banyak-banyak mesti ada satu yang favourite kan..hihi.. Mimi ni baru ja saya pelihara, tahun lepas. Tak tahu macam mana boleh lepas sampai kat rumah atau ada orang yang buang. Waktu tu baru balik dari bercuti kat kampung, sampai rumah ja terdengar bunyi kucing mengiau kat tepi pasu bunga mak. Kita pun pergi la tengok dan sejak hari tu saya jaga bagi makan sampai la ke hari ni. Dulu kecil ja tapi sekarang ni da besar macam anak beruang..hihi..


Dah cerita panjang-panjang ni saya nak kongsi sikit keistimewaan memelihara kucing. 

1. Terapi mental dan emosi yang baik.

2. Dapat menjaga kesihatan fizikal.

3. Dapat mendisplinkan diri.

4. Membuang sifat kedekut.

5. Dimurahkan rezeki.


Kucing ni haiwan yang bersih. Ada kajian yang dijalankan mendapati kucing mempunyai peranti pembersih yang dipanggil Lysozyme. Lysozyme ni la yang menjadi agen pembersih di dalam tubuh kucing. Canggih sungguh nama agen pembersih tu ya..hihi..

Lagi satu, kucing tak suka air sebab air merupakan tempat yang sangat subur untuk pertumbuhan bakteria. Jadi faham-faham la kenapa kucing tak suka mandi tapi kadang-kadang selalu juga paksa kucing mandi..kesian...hihi..








credit





Pengsan lepas makan ikan rebus satu mangkuk..hihi...



Nak berkasih sayang dengan si bulus tapi kena cakar pula..T_T
untunglah siapa yang tak pernah kena cakar lagi..hihi..



Setakat tu ja la nak share hari ni. Line internet ni masalah betul hari ni. Tadi banyak da nak tulis tapi bila da line slow ni terus hilang semua idea..hihi..

Untuk pencinta kucing, teruskan mencintai dan menyayangi kucing-kucing anda. Bagi yang tak suka tu, tapi minta banyak cuma tolong jangan sakiti 'mereka', kucing-kucing tu. Mereka pun makhluk Allah juga yang menumpang tinggal kat dunia ni. Rasulullah saw dan sahabat pun sayang kucing. 



Nak tahu lagi detail tentang kucing boleh baca kat sini 8 Keistimewaan Memelihara Kucing atau Kucing Haiwan Yang Bersih!.



p/s: Untuk bakal hasben sila pastikan anda suka kucing ya..haha..

8 Komen: