april,

Usaha.

April 30, 2016 MS SEHA 8 Comments



Assalammualaikum. Selamat malam.


Lately ni dah jarang pula buka dan update blog. Bukan malas tapi tengah urus sesuatu sekarang ni, harap semuanya berjalan lancar lah. Nak sangat menulis sesuatu sebab tu ja cara nak luahkan. Tak tahu nak cerita dengan siapa jadi blog ni lah jadi mangsa, dari dulu sampai lah sekarang..hihi. Bukan tak nak cerita tapi kadang entah lah mungkin jenis yang tak suka cerita kot dengan orang sebab memang tak pandai nak berkata-kata. Dulu pernah juga lah join satu group ni, ada satu hari tu dorang buat sesi meluah. Time tu nak luah apa, luah lah. So bila sampai turn saya, saya cuba lah nak cakap dan meluah sebab memang agak stress juga masa tu lagi-lagi time study tapi lastly tak tercakap sebab air mata yang keluar dulu. Actually banyak yang saya nak luah tapi tak dapat dah nak tahan perasaan masa tu. So tak tercerita sebab menangis. Bila ingat balik, kesian kat kakak yang handle group tu, penat dia nak tenangkan saya. haha. Tu lah memang tak suka bab-bab nak meluah kat orang ni. So dari hari tu lah saya start menulis. Menulis ja saya boleh luahkan semua. Orang tak nampak pun kalau saya menulis sambil menangis sekalipun. tapi tak lah sampai macam tu ..hihi.

Ok nak cerita apa sebenarnya ni..hihi. Haa, pasal usaha. Kalau nak sesuatu kena lah usaha kan. Tapi tak cukup tu ja, doa juga penting dan seterusnya kita serahkan pada Allah. Kadang ada masa kita rasa dah cukup usaha tapi kenapa masih tak juga dapat apa yang kita inginkan. Kalau rasa macam ni, jangan lah berputus asa. Bukan bermaksud Allah tak nak bagi tapi mungkin belum masanya lagi. Kalau kita dah usaha, doa dan berserah pada Allah sepenuhnya, percayalah Allah dah aturkan yang terbaik untuk kita. Kita cuma perlu bersabar dan bertenang. 


Nak ingatkan diri sendiri juga sebenarnya. Sebab kadang-kadang tu rasa macam nak putus asa juga tapi bila ingat balik kita kena jadi kuat ni bukan untuk siapa-siapa tapi untuk diri kita sendiri juga. Kalau kita sendiri putus asa macam mana Allah nak tolong kita kan. So kena lah bangkit, doa dan minta kat Allah supaya jadikan diri kita seorang yang kuat dan tak cepat putus asa. Dah macam bagi ceramah pula..hihi. Oklah tu ja nak share malam ni. 







Whatever happens, stay strong friend! :)

8 Komen:

april,

SEGMEN: PENCARIAN BLOGLIST BULAN JUN & PENCARIAN BLOGLIST TAHUN 2016

April 30, 2016 MS SEHA 11 Comments




Assalammualaikum. Hai.




KLIK BANNER UNTUK JOIN



Jom ramai-ramai kita meriahkan segmen ni. :)



11 Komen:

april,

Pencarian Bloglist Sebulan Mei/Jun by Aisyhah Nyais

April 25, 2016 MS SEHA 20 Comments



Assalammualaikum.



Klik banner untuk join.


TAG: 1, 23


Jemput join semua.


Good luck :)

20 Komen:

feeling,

TERUSKAN.

April 21, 2016 MS SEHA 8 Comments



Assalammualaikum.






Alahai lamanya tak buka blog. Saja buat-buat sibuk. hihi. Tak da la, cuma sekarang tengah rancang nak buat bisnes dengan sepupu. Dulu time study ada juga bisnes kecil-kecilan menjual kat U. Tapi lama da, so sekarang ni nak start balik. Tolong doakan ya. :)


Memang banyak kena fikir kalau nak buat bisnes ni. Macam mana nak start, bisnes apa yang korang nak buat, berapa banyak modal nak guna, macam mana nak promote. Well, tu semua memang kena fikir awal-awal. Alhamdulillah sepupu saya banyak bagi tunjuk ajar sebab dia pun sebelum ni dah ada pengalaman berbisnes. So thanks to her, tak lah serabut sangat nak fikir. hihi. 


Before this tak pernah terfikir pun nak ada bisnes sendiri sebab ingat dulu lepas study nak kerja. Nak kerja dengan orang. Tapi mungkin belum ada rezeki. So kena lah fikir cara lain nak cari rezeki kan. Jadi sekarang ni saya buat kerja sendiri. Saya bos, saya juga pekerja. hihi. Mula-mula kecewa juga lah, kawan-kawan lain dah dapat kerja. Saya pula kat rumah. Tapi tu lah kadang kita sendiri tak sangka macam mana cara Allah tolong kita. Rezeki Allah tu luas. Kalau Allah nak beri, Insha Allah kat mana sekalipun kita kerja, pasti Dia akan bagi. So saya buka tempat tuisyen kat rumah, di samping tu saya menjual juga dengan budak-budak sekolah. Alhamdulillah dah boleh support diri sendiri. Tak lah asyik minta duit dengan parents ja macam dulu..hihi. Dah faham dah kesukaran mereka nak cari duit. 


Dalam dunia ni, siapa yang tak pernah rasa down, jatuh, rasa macam gagal semua tu kan. Saya rasa setiap orang pun pernah lalui fasa macam tu dalam hidup. Saya pun pernah rasa macam tu. Tapi sampai bila kan nak terus macam tu. Selagi Allah masih beri peluang, hidup perlu diteruskan. So people, don't give up. Keep going. Kadang permulaan memang susah tapi yang susah tu lah yang akan ubah diri kau jadi seorang yang lebih kuat. Kalau jatuh, pujuk diri bangkit balik. Buang semua rasa- rasa negatif dan fikir yang baik-baik. Insha Allah semua akan baik-baik sahaja.




Semoga Allah permudahkan urusan semua :)


8 Komen:

april,

Rehabilitasi by Faiz Ibrahim

April 14, 2016 MS SEHA 10 Comments


Assalammualaikum. 







Kalau jalan-jalan kat mall, korang selalu pergi mana dulu? Kalau saya confirm akan cari bookstore dulu untuk cari buku. Di samping menulis, saya juga suka membaca. Saja nak bagitahu walaupun tak da yang tanya..hihi. Kalau pergi kedai buku tak sah kalau tak lama. Mesti berjam-jam dalam tu sampai adik pun tak nak bagi teman kalau pergi kedai buku sebab dia tahu saya akan lama kat sana. kesian dia .hihi..

Macam biasa saya terjumpa buku ni kat kedai buku, tak kan kat kedai perabot pula kan, hihi. First thing nampak buku ni tertarik dengan cover buku, lain dari yang lain. Tak tengok lagi kat dalam. Bila dah belek-belek kat dalam, seriously this book is awesome!! hihi..Jadi tak ambil masa yang lama untuk fikir nak beli ke tak, terus ja ambil, bawa pergi kaunter, bayar and tadaa the book is mine..

Faiz Ibrahim merupakan penulis buku Rehabilitasi. Maybe ada yang dah kenal dia. Saya tak kenal sebelum ni tapi dia salah seorang public figure yang saya follow kat twitter so dari situ saya kenal dia. Buku ni merupakan buku ke dua penulisan Faiz Ibrahim selepas Reinkarnasi. Reinkarnasi saya tak baca lagi tapi sure memang best juga macam buku ni. 

Ok back to Rehabilitasi, apa sebenarnya maksud Rehabilitasi? 

Menurut buku ini, "Rehabilitasi merupakan suatu cara untuk bantu orang sakit agar dia boleh sembuh dan bangkit semula". Senang cerita buku ni memang sesuai dibaca untuk mereka-mereka yang cuba untuk bangkit semula setelah jatuh. Yes, bila baca buku ni korang akan ada semangat semula untuk bangkit.


Dalam buku ni ada puisi, monolog, catatan  peribadi yang mana setiap part tu ada tajuk-tajuk kecil. Apa yang menariknya dengan buku ni? Berdasarkan apa yang saya dah baca, buku ni simple, tajuk tak complicated sangat dan Insha Allah senang nak faham kalau anda baca dengan penuh penghayatan. hihi. Ada beberapa tajuk yang saya suka tapi semua tajuk pun sebenarnya best. 








Bagi saya buku ni bukan cerita pasal cinta semata-mata, tapi tentang kehidupan. Bagaimana kita cuba untuk bangkit semula setelah jatuh. Pasti setiap orang pun pernah alami semua tu dalam hidup. So bagi yang belum baca, bolehlah baca buku ni sebagai sumber motivasi sebab kadang-kadang kita perlu juga kata-kata semangat ni untuk teruskan hidup kan. 






Oklah tu sedikit sebanyak yang dapat saya kongsikan. Kalau nak tahu lebih pasal buku ni, boleh lah cari kat kedai buku berdekatan dan baca lah. Semoga bermanfaat :)










10 Komen:

Emotion,

Kuat.

April 13, 2016 MS SEHA 2 Comments





Ada hari-hari rasa macam kuat.

Tapi kadang-kadang tak juga.

Entah untuk kali yang ke berapa dah pujuk diri sendiri supaya terus kuat.

Tapi itulah sifat manusia.


ada masa lemah juga.


ada masa rasa down juga.

Tapi apa pun yang terjadi.


walau berkali-kali pun kita jatuh.


Jangan pernah berhenti untuk bangkit semula.


Jangan pernah rasa putus asa.


dan yakinlah dengan Allah.


Ada sebab Dia beri kita rasa tu.




Kuatlah walaupun kau rasa dah tak mampu.  :)


  

2 Komen:

april,

Segmen: Jom Tambah Followers!

April 10, 2016 MS SEHA 6 Comments


Assalammualaikum. 



Klik banner untuk join



Tips untuk tambah followers:


1. Follow blog blogger lain.

2. Rajin singgah blog orang lain. Tinggalkan jejak kat chatbox atau ruangan komen.

3. Tulis entry yang menarik dan bermanfaat.

4. Buat segmen/giveaway atau contest.

5. Join segmen/ giveway atau contest blogger lain.


Jemput join ya :)


Segmen berlangsung dari 1 April 2016 - 15 April 2016. 

6 Komen:

april,

Mini Segmen by Syaidah Seha

April 06, 2016 MS SEHA 88 Comments

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalammualaikum. 

Setelah fikir-fikir rasa nak buat segmen juga lah..hihi. Asyik ikut segmen je sebelum ni, jadi hari ini dengan rasa rendah hati saya lancarkan segmen pertama saya. Sebab apa mini sebab segmen ni simple ja..hihi. Saya harap ada lah yang sudi join dan jika segmen ni mendapat sambutan, akan datang saya akan buat Giveaway pula. Insha Allah :)





Syarat penyertaan:

1. Buat entry bertajuk "Mini Segmen by Syaidah Seha" dan backlink ke entry ni.
2. Follow blog Syaidah Seha
3. Tinggalkan link entry di ruangan komen ini.



Hadiah :
Topup RM10 (2 pemenang)
Bloglist (5 blog)
Blog Review (5 blog)




Segmen bermula pada hari ini 6 April 2016 hingga 6 Mei 2016.


Selamat berjaya :)

88 Komen:

TRAVEL DENGAN INSTANT SHAWL

April 04, 2016 MS SEHA 11 Comments



Assalammualaikum. Salam Sejahtera.




Anda seorang yang suka travel? Tetapi mempunyai cabaran  yang sama setiap kali ingin pergi bercuti iaitu tudung jenis apakah yang perlu dibawa? Tudung berwarna apa yang harus dibawa? Atau perlukah anda membawa seterika sendiri? Cabaran-cabaran ini lah yang sering menghantui fikiran ramai wanita berhijab lebih-lebih ketika ingin mengemas barangan untuk dibawa
.
Mengapakah perkara-perkara tersebut begitu penting? Well, kita semua pastinya ingin kekal selesa sepanjang percutian bukan? Lebih-lebih lagi bagi mereka yang travel secara backpacking. Mereka kerap bergerak ke satu tempat ke tempat yang lain dan tentu sahaja mereka ingin memakai pakaian dan tudung yang selesa. Selain itu, mereka juga ingin memakai pakaian dan tudung yang simple dan mudah untuk digayakan. 





Oleh itu, bagi melancarkan perjalanan trip anda, apa kata jika anda bercuti atau travel dengan memakai instant shawl. Mengapa? Ini kerana, instant shawl adalah koleksi tudung yang paling mudah untuk dipakai. Anda tidak perlukan sebarang brooch atau pin tudung tetapi hanya sarung di kepala dan siap! Selain itu, koleksi instant shawl ini juga boleh anda temui dalam pelbagai pilihan fabrik. Pilih fabrik lycra yang tidak mudah renyuk dan anda tidak perlu lagi bimbang jika hotel yang telah anda tempah menyediakan seterika atau tidak. Dan sebab yang terakhir adalah kerana rekaan instant shawl yang cukup selesa dipakai dan versatile untuk digayakan dengan apa jua pakaian yang anda bawa bersama. Happy travel!

11 Komen: