Kecewa ??


Assalammualaikum kpd sahabat2 yang membaca blog nie.......mungkin blog saya nie taklah sehebat blog2 yang lain, blog nie sekadar untuk mengisi masa2 lapang ja....Insya Allah, kalau berkesempatan, saya akan tulis post2 yang lebih berfaedah untuk dikongsikan dengan semua...tapi buat masa sekarang, I've no idea, tak tau nak tulis pasal apa....tapi dah dapat tajuk yang best untuk diceritakan di petang yang sunyi sepi nie...what about it is??...tu, baca tajuk kat atas, KECEWA ??..terasa diri ini jiwang pula, kecewakah diri ini??...huahaha...tak tau pula...hehe...just luahan hati, tak tau nak cerita dengan siapa kan, jadi baik tulis ja apa yg tengah bermain dalam fikiran nie sekarang...at least, release juga semua kesedihan dan kekecewaan yang tersimpan di hati...huhu...Actually, apa yang boleh buat kita nie kecewa ya...erm,let me think first..rasanya memang banyak faktorlah kot yang boleh buat manusia kecewa kat dunia nie...salah satunya..
.
.
.
.
.
.

HEARTBROKEN??
................kecewa sebab bercinta, putus cinta dan macam-macam lagi lah pasal cinta nie....rasanya yang nie lah yang biasa dialami sekarang, terutama sekali golongan remaja...betul kan....saya mestilah faham sebab saya pun remaja juga, saya faham naluri seorang remaja tu macam mana....tapi janganlah disebabkan perkara-perkara macam nie kita nak ambil keputusan yang hanya akan memusnahkan masa depan kita, disebabkan terlalu kecewa bercinta, sanggup bunuh diri pula, macam tak berharga pula nyawa tu kan....nyawa tu kan satu ja, kalau dah hilang tak kan boleh ganti dah, tak tahu la..mungkin orang-orang yang sanggup bunuh diri sebab kecewa bercinta nie terlalu obses dengan cinta mereka sehingga mereka lupa dengan Pencipta mereka, lupa dengan ibu bapa mereka...saya tahu saya tak sempurna, dan mungkin saya tak layak untuk memberi nasihat kepada sesiapa kerana saya juga seorang manusia, dan tak terlepas daripada melakukan kesalahan...tapi sebagai manusia kita kena yakin dan percaya yang CINTA paling agung tu sebenarnya hak milik ALLAH S.W.T...jodoh pertemuan, ajal dan maut semua kan di tanganNya...

"Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (Surah Al-Baqarah, Ayat : 216)

Memang lumrah manusia nie ingin disayangi dan dicintai, semua orang pun dah tahu kan..saya juga mahu seperti itu, tapi biar lah kasih dan cinta yang kita berikan itu hanya untuk orang-orang yang berhak sahaja dan halal untuk kita cintai....dan bukan untuk orang-orang yang hanya ingin mengambil kesempatan ke atas diri kita dan hanya untuk mempermainkan kita sahaja kerana mereka tidak layak untuk menerima cinta kita...Saya juga ingin menginginkan cinta yang suci dan halal...tapi belum masanya lagi...jika umur ini masih panjang, dan dunia ini masih belum berhenti berputar..masih banyak yang ingin saya capai dalam hidup nie....saya juga tidak ingin kecewa cinta, kerana sesungguhnya cinta itu adalah anugerah yang paling indah daripada Allah S.W.T...Sebelum kita ingin mendapatkan cinta manusia, kejarlah dulu cinta dari Allah S.W.T kerana apabila kita telah mendapat cinta daripadaNya, Insya Allah dengan mudah Allah S.W.T akan membantu kita mendapat cinta yang suci daripada manusia......



"Jika engkau mahukan kemesraan dengan ALLAH, maka engkau mesti garang terhadap dirimu sendiri...tidak mengikut hawa nafsumu...kalau engkau sudah merasakan manisnya berhubung dengan ALLAH, tahulah engkau bagaimana pahitnya berpisah dengan-Nya.. "

Kadang-kadang bila frust sebab cinta nie, macam-macam idea kurang bijak timbul dalam kepala...sampai tak boleh berfikir dengan waras lagi, tu lah jadinya kes-kes terjun bangunan, terjun p laut..kalau pandai berenang, tak apa lah...tapi kalau yang x pandai tu, sia2 ja mati lemas..ish3...nie lah bila syaitan dah mula menghasut fikiran-fikiran manusia yang tengah kecewa nie...


Buat apa nak sedih-sedih, Allah kan ada..kalau tak nak share masalah tu dengan orang lain..share ja dengan Allah...Dia kan Maha Mendengar...jangan lupa pasal tu...walau macam mana kecewa pun kita, jangan sampai hawa nafsu dan syaitan menguasai diri kita untuk ambil tindakan-tindakan yang bodoh..kurang bijak....

p/s: Pray to Allah,Ask Help from Allah and Never lose hope...Perancangan Allah adalah yang sebaik-baiknya..

Cinta Itu Indah Kerana Cinta Itu Anugerah Daripada Allah S.W.T





Share:

2 Komen