Tiada DUKA yang ABADI

"Tiada duka yang abadi di dunia, tiada sepi merantaimu selamanya"...nie lah lirik lagu Opick, tajuk Tiada Duka Yang Abadi, really like this song...first time dengar lagu nie semalam, memang best dan menginsafkan...like want to cry and realize not all time we will feel sad...hidup di dunia nie tak kan terlepas daripada diberikan ujian...ujian tu bukan sahaja dalam bentuk ujian kesusahan bahkan ujian kesenangan juga...sebab tu la tak semua yang menyenangkan tu baik untuk kita...kadang-kadang yang meyusahkan lagi itu akan buat kita lagi menghargai kehidupan kita di dunia nie....


Hidup ini adalah ujian untuk manusia, dan ujian di dunia nie bukanlah senang...tapi itu tak bermakna kita harus hidup dalam kedukaan sahaja kan...setiap kali ditimpa musibah, pasti kita akan bersedih..memang wajarlah macam tu...saya pun sama juga tapi tak seharusnya kita cepat berputus asa macam tu ja.....selagi kita masih diberi kesempatan untuk terus bernafas di muka bumi ni, selagi itu la hidup kita nie harus diteruskan dan yakin Allah S.W.T. selalu ada bersama-sama dengan kita.....

Manusia juga kadang-kadang diuji dengan kesepian....rasa bersendirian...pernah rasa macam nie ka??...mesti pernah kan, rasa bersendirian...feel alone...saya selalu rasa macam nie, rasa macam tak da kawan...tapi bila fikir balik, kita diciptakan di bumi nie pun memang berseorangan....tapi pecayalah walau di mana pun kita berada, Allah S.W.T selalu bersama-sama kita, melihat,mendengar dan melindungi kita....Juat pray to Allah S.W.T, Insya Allah everything will be fine....and nothing will be fear us in this world but the most important is we just have to fear with Allah S.W.T... 

 "Jika kita bandingkan hidup yang singkat di dunia ini dengan hidup yang abadi di akhirat,
maka hidup ini adalah mimpi belaka"


                   
Hati berbicara : Jadi, jangan risaulah kalau kita bersendirian di dunia ini, kerana Insya Allah setiap ujian yang kita rasai di dunia nie, Insya Allah akan dibalas dengan kebahagiaan di akhirat kelak...Just, tawakal dan selalu ingat dengan Allah S.W.T, Pencipta kita...

Share:

0 Komen