Throwback Biskut Raya 2015.





Bismillah,

Assalammualaikum.


Ada apa dengan biskut raya? Penting sangat ka. Kalau tak da biskut raya, raya tak jadi ka? Kalau tanya pendapat saya of course lah saya cakap raya tak meriah kalau tak da biskut raya. Tapi tak semestinya raya tu tak jadi kalau tak da biskut raya cuma dah jadi kebiasaan kan sejak dari dulu biskut raya memang akan ada setiap kali hari raya. biskut raya tu ibarat penyeri rumah waktu raya.Mana-mana rumah mesti akan ada dua tiga balang biskut raya, tak kisahlah yang buat sendiri atau beli. Sekarang ni lagi dah macam-macam jenis biskut raya yang ada kat pasaran, tinggal nak tunjuk ja yang mana satu. Tapi tu lah, walaupun beli lagi senang tapi buat biskut raya sendiri sebenarnya lebih seronok dan memuaskan sebab bagi saya bila kita buat sendiri kuih raya tu baru lah ada suasana nak raya. Lagi-lagi bila buat ramai-ramai satu family, kan best macam tu. Lagi satu, kita boleh buat ikut suka hati yang kita nak, nak letak apa yang kita nak, berapa banyak, terpulang dengan kita yang penting jadi dan sedap..kalau tak jadi, tak dapat lah nak tolong, belilah kat kedai..hihii..


Oklah, panjang pula intro. Hari ni saya nak berkongsi sedikit tentang pengalaman saya buat biskut raya untuk raya tahun ni ni. Alhamdullillah tahun ni Allah masih beri kesempatan untuk bertemu dengan bulan Ramadhan dan seterusnya dapat merayakan bulan Syawal dan Alhamdulillah juga tahun ni  saya dapat habiskan pengajian saya kat universiti sebelum raya so memang best la sebab ada masa untuk buat biskut raya. Kalau sebelum-sebelum memang tak lah, tahun lalu ada praktikal, dapat la cuti raya seminggu. Tapi tu pun tak sempat nak buat apa-apa sebab sehari sebelum raya baru dapat cuti. Jadi tahun ni memang tak nak sia-siakan peluang dan masa yang ada,

Saya tak pernah buat biskut raya pun sebelum ni, dulu pernah lah tapi tu pun tolong mak tapi disebabkan keinginan yang kuat nak cuba buat biskut raya sendiri tahun ni, saya cuba la google cari resepi cari kat buku dan kat mana-mana. So, saya jumpa dua resepi kat buku. Satu tu biskut Almond London. Ok, yang ni mesti ramai yang dah tahu kan. Tiap-tiap raya memang wajib kena ada. Tengok rupa macam susah tapi bila dah buat senang ja rupanys cuma kena sabar..hihii.. sebab nak celup biskut tu kat dalam coklat, lagi-lagi bagi saya yang tak mahir ni, memang lambat lah nak siap. Tapi bila dah siap dan nampak hasilnya, memang puas hati la..hihi..

Untuk resepi yang kedua, saya buat yang paling simple dan cepat siap, biskut cornflakes madu.Ok, kuih ni seriously senang ja nak buat, campur ja semua bahan-bahan dalam periuk dan paling penting sekejap ja dah siap. Bahan-bahan pun tak banyak. So, memang senang lah. Ini memang antara biskut kegemaran saya, tiap-tiap raya, mesti cari ni dulu, jadi tahun ni saya buat sendiri pula. Nak juga rasa air tangan sendiri kan..hihi..

Raya tahun ni buat 2 resepi dulu, in sha Allah raya-raya akan datang  boleh tambah resepi lagi.Sebelum tu, saya nak share resepi untuk kedua-dua biskut.  Bila-bila masa pun boleh cuba buat ni. Kedua-dua resepi ni saya rujuk dalam buku resepi Kek & Biskut Chef Hanieliza. 



Resepi Biskut Badam Manis (Almond Sweeties)

Bahan A
  • 250 g mentega
  • 160 g gula
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 150 g badan kisar
  • 300 g tepung gandum
  • 60 g tepung jangung

Bahan B (Hiasan)
  • 100 g coklat putih
  • 250 g coklat masakan
  • Acuan kertas hitam
  • Gula-gula manik hiasan

Cara Membuat
  1. Mentega dan gula digaulkan hingga lembut.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla dan gaulkan.
  3. Masukkan badam kisar, tepung gandum dan tepung jagung, kemudian gaul rata.
  4. Buatkan seperti bentuk buah kana kecil dan susunkan dalam loyang.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 170o C selama 10 minit.
  6. Bakar selama 20 minit ataupun sehingga masak. Sejukkan dalam loyang.
  7. Cairkan coklat masakan cara double boiler dan celupkan biskut.
  8. Masukkan biskut dalam acuan kertas. Biarkan beku.
  9. Cairkan pula coklat putih secara double boiler dan masukkan dalam piping bag.
  10. Pamkan atau lorekkan coklat putih atas biskut yang sudah dicelupkan coklat tadi. Hiaslah mengikut kesukaan.
  11. Apabila biskut suda sejuk masukkan dalam bekas kedap udara.


Resepi Biskut Cornflake Madu Chocolate Chip


Bahan A
  • 100 g mentega
  • 50 g gula kastor
  • 8 sudu makan madu

Bahan B
  • 200 g cornflakes (dikisar)
  • 100 g chocolatechip
  • 100 g almond flake (Dipanggang)

Bahan C (Hiasan)
  • 100 hingga 150 keping acuan kertas kecil
  • 100 g chocolate rice

Cara Membuat

  1. Panaskan bahan A sehingga mentega cair. Tutup api.
  2. Masukkan bahan B dan gaulkan rata.
  3. Sudukan dalam acuan kertas kecil.
  4. Hiaskan dengan coloring rice atau chocolate rice.
  5. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 170o C selama 8 hingga 10 minit.
  6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Beberapa tips membuat biskut:


  • Jarakkan adunan biskut di Loyang pembakar supaya biskut dapat dibakar dengan seimbang.
  • Panaskan ketuhar sebelum membakar biskur. Selalunya mengambil masa 15 minit. Masa bergantungkepada ketuhar yang anda gunakan.
  • Sebelum menyimpan biskut yang baru dibakar, pastikan biskut benar-benar sejuk bagi menggelakkan mendapat biskut yang tidak ranggup
  • Simpan biskut di berlainan bekas supaya baunya tidak bercampur bersama biskut-biskut yang lain. Untuk biskut yang ranggup, simpan di dalam bekas kedap udara.



Sumber: Buku resepi Kek & Biskut Chef Hanieliza



Belanja gambar sikit. Memang plan nak buat almond london tapi yang ni almond london versi coklat putih sebab last minit cari bahan hari tu, puas cari merata tempat coklat masakan tu tapi tak jumpa. Punyalah sedih tapi guna coklat putih pun sedap juga sebenarnya ok..hihi..

















6 Bahan Rahsia Untuk Rasa Kopi yang Best!





Share:

0 Komen