Agar-agar Milo Oreo




Agar-agar Milo Oreo


Assalammualaikum..hari ni saya nak kongsikan satu pencuci mulut yang simple dan senang untuk disediakan iaitu agar-agar milo oreo. Jumpa resepi ni dari satu blog, kira nak try buat sama macam yang ada dalam blog tu tapi bila dah siap rupa tak sama pula tapi rasa boleh tahanlah..bukan nak puji diri sendiri tapi memang sedap bila dimakan sekali dengan oreo..hihi..bahan-bahan untuk buat agar-agar ni pun tak susah nak cari..boleh jumpa kat mana-mana pasaraya.

Bahan-bahan yang saya guna untuk buat resepi ni ialah 1 paket serbuk agar-agar, oreo satu bungkus (tak kesah flavor apa pun, ikut yang korang suka la), milo, gula, susu pekat/susu cair..awalnya memang nak guna susu cair tapi tersalah beli pula, terbeli susu pekat  tapi boleh ja guna. Tak salah pun..hihi..Lepas tu bahan yg penting air..kalau tak da air, tak jadi agar-agar nanti..hihi..

Cara-cara penyediaan:

1.  Panaskan air, kemudian masukkan serbuk agar-agar.
2. Tambahkan gula mengikut kesesuaian yang anda inginkan.
3. Gaul hingga sebati sehingga mendidih.
4. Kemudian, bahagikan kepada dua.
5. Satu bahagian ditambah dengan milo.
6. Dan satu bahagian lagi, tambahkan susu pekat.
7. Tuang bahagian yang telah dicampur milo tadi ke dalam loyang.
8. Bila dah mengeras sedikit, susunkan oreo di atasnya.
9. Kemudian, tuangkan pula campuran agar-agar dan susu pekat tadi di atasnya.

Setelah dibiarkan seketika, bolehlah simpan dalam peti sejuk sebab lagi sedap bila dihidangkan bila dah sejuk…^_^..taklah complicated sangat kan cara penyediaan. Saya senaraikan semua langkah-langkah masa buat agar-agar tu..dan hasilnya...
 

Tadaaa…^___^





That's all..thank you..^___^ 



Share:

0 Komen